Cikkek

Gyógyító Táplálékok

Akinek étrendjén rendszeresen szerepel a brokkoli, jelentősen csökkenti a rák kockázatát. Sok karotint és C-vitamint tartalmaz, de megtalálható benne a B1-, B2-vitamin és a vas is. Kitűnően alkalmazható a fogyókúrában is. Ajánlatos 2-3 naponta fogyasztani belőle. Jöjjön a banán, cékla, kelbimbó, fokhagyma, fahéj, gyömbér, stb

Banán

Orvosi kutatások kimutatták, hogy gyomorfekély ellen kiválóan alkalmazható, ugyanis a gyomornyálkahártya védőrétegét erősíti a kevésbé érett banán rendszeres fogyasztása. Azt is megfigyelték, hogy a vér káros koleszterinszintjét csökkenti, a jó típusú HDL-koleszterin értéke viszont 30 százalékkal emelkedik. Sok B1-, B6-vitamint,

Barna rizs – hántolatlan rizs

Emésztési zavarokkal küzdők számára kitűnő gyógyító étel a rizs. Hasmenéskor víz- és sóveszteség keletkezik a szervezetben, ezt gyorsan és hatásosan pótolja ez az, energiában gazdag, könnyen emészthető étel. A barna rizs fogyasztása csökkenti a „rossz” (LDL) koleszterint, de szinten tartja a „jó” (HDL) koleszterint – infarktus ellen védő – szintjét. Ugyancsak fontos szerepet játszik a vesekőképződés megelőzésében, valamint a rák kialakulásának veszélyét is csökkenti. Rendkívül jó hatással van az idegrendszerre, rendszeres fogyasztása oldja a depressziót. A barna rizs jól felszívja a mérgező salakanyagokat, és ezáltal tisztítja a beleket.

Búzakorpa

A búzakorpa rendszeres fogyasztása sok szempontból fontos: szabályozza a bélműködést, jó hatással van a székrekedés ellen. Orvosi kutatások bizonyítják, hogy a rostokban gazdag táplálkozás csökkenti a vastagbélrák kialakulását. Ugyanis a rostok növelik a széklet mennyiségét, ennek következtében a lehetséges rákkeltő anyagok felhígulnak, gyorsabban haladnak át, s ürülnek a bélrendszerből, így csökkentve a behatás idejét. A búza magas rozstartalma mellet sok B1-, B2-, B3-, B6-vitamint és vasat tartalmaz. Ajánlatos naponta 3 evőkanállal elfogyasztani, például joghurtba keverve. Kalóriaérték: 100 g / 540 kcal / 2160 kJ

Cékla

A cékla antociántartalma segít a daganatos betegségek megelőzésében, ugyanis az antocián a rák bizonyos stádiumában gátolja a szövetburjánzást. Emellett a népi gyógyászat vérjavító és vérképző hatása miatt is használja, valamint ajánlják érelmeszesedés és májbetegség esetén. Jó vizelethajtó, és elősegíti az emésztést. Magas a magnézium-, cink- és szilícium tartalma. Kitűnően alkalmazható fogyókúra esetén. Minél gyakrabban szerepeljen étrendünkben.

Citrom

Sok tudós úgy tartja, hogy a C-vitamin bizonyos rákfajták kifejlődését is gátolhatja. Megvédi a sejteket, ezzel gátolja az öregedést. A C-vitamin az egyik legesélyesebb antioxidáns, és mint német kutatók kimutatták, a citrom héjában lévő kémiai anyagok szintén antioxidáns aktivitást mutatnak. A citrom héját se dobjuk el, hanem fogyasszuk el. A C-vitamin mellett jelentős mennyiségű E-vitamint tartalmaz. Kalóriaérték: 100g/25 kcal/105 kJ

Cseresznye

Ha valaki sok cseresznyét fogyaszt, nagy az esélye, hogy egészséges fogai lesznek, mert a cseresznyelé gátolja a fogszuvasodást. Rendszeres fogyasztása gátolja az ízületi és köszvényes fájdalmakat. Ajánlatos naponta egy pohár rostos cseresznyelé, illetve idényben friss cseresznye.

Dió, mogyoró

A dió és a mogyoró is nagy mennyiségben tartalmaz rák kialakulását gátló kémiai anyagokat. A dió sok B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot tartalmaz. Jelentős az élelmirost-, a fehérje-, valamint az egyszeresen telítetlen zsírsav-tartalma is. A mogyoró sok B1-, B2-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. Jelentős az élelmirost-, a fehérje-, valamint az egyszeresen telítetlen zsírsav-tartalma.

Eper

A népi gyógyászat is használta, de kutatók be is bizonyították, hogy kitűnő vírusölő. A számtalan vírus közül elpusztítja a gyermekbénulást okozót és a herpeszvírust. Csökkenti a vérkoleszterin-szintet, tehát jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. Az eper is tartalmaz rákos folyamat kialakulását gátló anyagokat. Egy amerikai felmérés bizonyította, hogy 1271 idős ember közül,akik a legtöbb epret fogyasztották, háromszor kisebb volt bármely daganat kialakulása a többinél. C- és B1-vitamint tartalmaz.

Fejes káposzta

A fejes káposzta rendkívül gazdag abban az anyagban ( mucin ), amely segít a gyomor- és nyombélfekély megelőzésében és gyógyításában. Azt is jó néhány megfigyelés igazolja, hogy ha valaki rendszeresen fogyaszt fejes káposztát, csökken a vastagbélrák kialakulásának veszélye, ez annak köszönhető, hogy a zöldség különösen gazdag rákellenes anyagokban. Sok C-vitamint tartalmaz. Ajánlatos hetente 2-3 alkalommal fogyasztani.

Grapefruit

A  grapefruit csökkenti a vérkoleszterin-szintet ugyanúgy mint az alma. A „jó”  HDL-  koleszterin koncentrációját viszont növelheti rendszeres fogyasztás esetén. Kutatók véleménye szerint, ha valaki rendszeresen sok citrusfélét fogyaszt, csökkenti a rákos betegségek kialakulásának rizikóját, és ezek körében kisebb a halálozási arány. Az utóbbi években arra is rámutattak a táplálkozástudósok, hogy a zsír égetésében is szerepet játszik a grapefruit. Sok C- vitamint, rostot, valamint pektint tartalmaz. Kalóriaérték: 100 g / 38 kcal / l64 kJ

Karfiol

E növény fogyasztása csökkenti a vastagbél-, a gyomor-, a prosztata- és a hólyagrák kialakulásának veszélyét. Közepes C-vitaminforrás. Fogyókúrázóknak különösen ajánlatos. Kalóriaérték: 100 g / 24 kcal / 100 kJ

Kelbimbó

Rendszeres fogyasztása csökkenti a rákos megbetegedések kialakulását. Gazdag karotinban, B1-,B12-,C-,E-vitaminokban és vasban. Fogyókúrás étrendben is bátran használhatjuk. Kalóriaérték: 100 g / 36 kcal / 151 kJ

Kelkáposzta

Azoknak, akik rendszeresen és bőségesen fogyasztják a kelkáposztát, nagyobb esélyük van arra, hogy elkerülik a szájüreg-, a nyelőcső-, a gyomor-, a bél-, a tüdő- és a hólyagrákot. Sok C-vitamint és kevés kalciumot tartalmaz. Kalóriaérték: 100 g / 33 kcal / 138 kJ

Kukorica

A kukoricacsíra-olaj fogyasztása csökkenti a vérkoleszterin-szintet, és jótékony hatású a ” jó” koleszterinre is. A kukorica rendszeres  fogyasztása csökkenti a rák kockázatát. Sok E- vitamint és közepes mennyiségű vasat tartalmaz. Kalóriaérték: 100 g / 90 kcal / 431 kJ

Narancs

A narancs rendszeres fogyasztása hozzájárul a vér koleszterin-szintjének csökkenéséhez. Természetesen a narancs is nagy szerepet játszik a rák kialakulásának megelőzésében. Azt régen tudják, hogy a sok C- vitamin milyen jelentős szerepet játszik ebben, de csak a közelmúltban derült ki, hogy a narancs héjának is igen jelentős antioxidáns aktivitása van, megelőzve a citromot és a grapefruitot. A narancsra még inkább igaz, hogy ” szőröstül- bőröstül „együk . Fogyókúrázók is fogyaszthatják. Ajánlatos naponta egy narancsot megenni.

Olívabogyó, olívaolaj

Az olívaolajat már régóta az egészséges táplálkozás részének tekintették. Régen afrodiziákumként és szívgyógyszerként  tartották  számon, a hosszú élet titkát fedezték fel benne. Ma már orvosi kutatások is bizonyítják, hogy az olívaolaj milyen fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, illetve a rák kialakulásának veszélyét is jelentősen csökkenti. Csupán egy érdekes, de mindenképpen meggyőző tény. Kréta szigete azon területek közé tartozik, ahol a legalacsonyabb a szívbetegségek és a rák előfordulási arányszáma. Valószínűleg ez kapcsolatban van azzal, hogy az egy főre jutó olívaolaj-fogyasztás itt  a legnagyobb a világon. Ajánlatos naponta 2-4 teáskanálnyi olívaolajat fogyasztani, elsősorban  salátaöntetként.

Padlizsán

Megfigyelések  igazolták, hogy jót tesz a koleszterin érfalban való lerakódása ellen, és a padlizsán is csökkentheti bizonyos rákkeltő  anyagok hatását. Gazdag C- vitaminban, kalciumban  és káliumban, rost tartalma kiemelkedő. Kalóriaérték: 100 g / 2o kcal / 86 kJ

Paraj

A parajt természetesen mindenkinek ajánlják a táplálkozáskutatók, de a jelenlegi és a volt dohányosoknak különösen. Ugyanis karotinoid-tartalmánál fogva nagy valószínűséggel csökkenti a tüdőrák kialakulásának lehetőségét. Olasz kutatók összehasonlították a karfiol, a saláta, az eper, a sárgarépa és a spenót antimutagén hatását  az egyik rákkeltő szerrel , a nitrozaminnal  szemben, és a paraj bizonyult a leghatékonyabbnak. Magas a  karotin-, a C- vitamin-, az E- vitamin-, valamint a kalcium- és a magnéziumtartalma. Érdemes hetente többször is fogyasztani.kalóriaérték: 100 g / 15 kcal / 65 kJ

Sárgadinnye

A sárgadinnyének is magas a karotin- és a C- vitamin-tartalma, ezért jelentős szerepe van a rákmegelőzésben. Ezek az úgy nevezett antioxidánsok / karotin és a C- vitamin / segítenek ártalmatlanná tenni a szervezetben keletkező és a rák keletkezését elősegítő kémiai  anyagokat. Idényben akár naponta 20 – 30 dkg-ot  is ajánlatos fogyasztani. Kalóriaérték: 100 g / 53 kcal / 221 kJ

Sárgarépa

A sárgarépában jelentős mennyiségű  béta- karotin található. Ha valaki sok sárgarépát (sok béta- karotint) fogyaszt, jelentősen csökken a rák kialakulásának veszélye. Amerikai kutatók  2000 emberen végeztek megfigyelést 19 éven keresztül. 30 éve dohányzó férfiaknál, akik a legalacsonyabb béta-karotin- tartalmú táplálékot fogyasztották, nyolcszor nagyobb volt a tüdőrák kialakulásának veszélye, mint a legtöbbet fogyasztóknál. A magas béta- karotin- tartalmú táplálkozás csökkenti a hasnyálmirígy-, a gége-, a nyelőcső-, a prosztata -, a húgyhólyag-, a méhnyakrák kialakulásának veszélyét. Rendszeres fogyasztása csökkenti a vérkoleszterin-szintet, és segít a székrekedés megelőzésében. Kiemelkedően sok karotin van benne. Naponta 2 sárgarépa vagy 2 dl rostos sárgarépalé fogyasztása ajánlott. Kalóriaérték: 100 g / 26 kcal / 110 kJ

Sütőtök

A rák megelőzésében egyaránt nagy szerepet játszik a tök húsa és magja. Lengyel tudósok fedezték fel azt az anyagot, amely a tökmagban található, és meggátolja mind a vírusok, mind a rákkeltő anyagok aktivizálódását a béltraktusban. A sütőtök  – hasonlóan a többi  ” narancsszínű”  zöldséghez – nagyon gazdag béta-karotinban. Ezek az antioxidánsok pedig hatástalanítják a szabad  oxigéngyököket. Ugyanilyen védőhatást fejt ki  a benne lévő C- és az E – vitamin is. Ha valaki rendszeresen fogyaszt sütőtököt, jelentősen csökken az esélye, hogy tüdő-, nyelőcső-, gyomor-, húgyhólyag-, gége-  és prosztatarák veszélyeztesse egészségét. Ásványi anyagai közül említésre méltó a vas. Kalóriaérték: 100 g / 81 kcal / 322 kJ

Szárazbab

A rendszeres babfogyasztás jelentősen csökkenti a ” rossz” típusú koleszterin  szintjét / LDL /, úgy, hogy közben a ” jó” típusú HDL – szintet alig változtatja. Szabályozza a bélműködést, fogyasztásával megelőzhető  és gyógyítható a székrekedés. Továbbá kedvezően befolyásolja a vércukorszintet. És végül a bab, a többi hüvelyes növényhez hasonlóan, megakadályozza a rákkeltő anyagok aktivizálódását. Jelentős a karotin-, a B1-, B6- vitamin -, a vas-, a magnézium-, a réz-, a cink-, valamint a rost –  és fehérjetartalma. Hetente egy- két alkalommal javasolt a fogyasztása.

Szőlő

A népi gyógyászatban már régóta ismerik tisztító és vizelethajtó hatását. Úgy tartották, jót tesz az idegeknek, hatásos a köszvényre, a reumára és a női bajokra is. A szőlőről táplálkozáskutatók bebizonyították, hogy kitűnő vírusölő hatása van. Másrészt a  rákot megelőző táplálkozásban is nagy a szerepe. Magas cukor- és élelmirost-tartalma említésre méltó. Kalóriaérték: 100 g/ 67 kcal / 286 kJ

Zab

A zab sok jó tulajdonsággal rendelkezik és rendszeres fogyasztását feltétlenül javasolják. A népi gyógyászok szerint erősíti a nők méhét, és hatásos idegesség ellen. Javítja a fizikai állóképességet, csökkenti az álmosságot és a fáradékonyságot. Rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, megszűnteti a székrekedést és a nyálkaképző anyagai védő hatással vannak a gyomorfalra. Vizsgálatokkal bebizonyították, hogy rendszeres fogyasztása következtében csökken a teljes vérkoleszterin- és LDL-koleszterinszint, míg a jó hatású HDL-koleszterinszint változatlan marad.A zabfogyasztás segít abban is, hogy az étkezés utáni  vércukorszint emelkedés lelassul és egyenletesebbé válik. Közepes mennyiségű B1-, és jelentős mennyiségű E- vitamint, valamint magnéziumot és vasat tartalmaz. Ajánlatos naponta 2-3 evőkanál zabpelyhet vagy zabkorpát fogyasztani. Kalóriaérték: 100 g / 400 kcal / 1600 kJ

Fokhagyma (allium sativum)

Pestis idején az orvosok a jellegzetes csőrszerű álarcukba, amin keresztül levegőt vettek, fokhagymalevelet is tettek. A magyar konyha egyik legjellegzetesebb fűszere, bár hazánkban csak a 15. századtól kezdték termeszteni. Számos előnyös hatása van a szervezetünkre, mivel több, mint 200-féle biológiailag aktív anyagot tartalmaz (nyersen): vitamint, ásványi anyagot, aminosavat, enzimet. Illatát és gyógyhatását továbbá a mintegy 100 kéntartamú vegyületnek is köszönheti. A fokhagyma fő hatóanyaga az erőteljes antibiotikus hatású allicin, amely emésztés közben az allináz enzim hatására keletkezik a növényben lévő allinból. Az allicin reakcióba lép a szervezetet megtámadó baktériumban vagy parazitákban lévő kéntartalmú fehérjék csoportjával és gátolja azok működését. Emellett antioxidáns vegyület is, tehát megköti a szabad gyököket. Hatóanyagainak köszönhetően kiváló antibakteriális szer, emellett hat a gombák és az élősködők ellen is.

Érelmeszesedés gátló, értágító (perifériás ereken), vérnyomáscsökkentő, vértisztító, jó hatással van a bélfodor elmeszesedett ereire. Kéntartalma miatt blokkolja a véralvadásban szerepet játszó fehérjék működését, ami segít megelőzni a szívinfarktust okozó vérrögök keletkezését. Normalizálja a szapora szívműködést, oldja a szív koszorúereinek görcsét, ezáltal javul a szívizom vérellátottsága, nő a szív teljesítőképessége. Csökkenti a vérben a káros koleszterin (LDL) szintjét és növeli a HDL, vagyis a jó koleszterint. Idegerősítő. Enyhíti a megfázásos tüneteket, a légúti panaszokat, izzasztó, köptető hatású. Csökkenti a mestruációs görcsöket. Jó hatással van a tápcsatorna fertőzéseire, bélfertőtlenítő. Remek szélhajtó, segíti az emésztést, az epe- és májműködést. A fokhagymának parazitaellenes hatása is van, sőt a herpeszvírussal és a Candida albicans nevű gombával szemben is hatékony. Igen jó féregűző hatású, a cérnagiliszta kiűzésében megfelelő kiegészítő gyógyszer. Akik például több fokhagymát esznek, azoknál kisebb arányban fordul gyomorrák, illetve vastagbélrák. Más kutatók pedig a bőrrák megelőzésében fedezték fel jótékony hatását.

Fekete áfonya (Vaccinium myrtillus)

A hangafélék családjába tartozó, a nyirkos, savas talajú erdőket kedvelő cserje. Gyümölcsét már a történelem előtti idők óta fogyasztják, azonban az orvostudomány először a XVI. században említi. Észak-Európából származik, hazánkban az északi és a nyugati hegyvidékeinek erdeiben is megterem, igaz, csak ritkán. Az apró bogyók rengeteg értékes anyagot tartalmaznak: flavonoidokat (pl: antocianidint), A-, B-, és C-vitamint, cukrokat (kvercetin, katechin), pektint, valamint cseranyagok, savak (pl: tannin), króm és mangánvegyületeket. Kiemelkedően magas a kálium tartalma. Van benne továbbá kálcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén és foszfor. A vadon élő áfonya termésének tápértéke nagyobb a kiskertekben termesztettekénél. Az áfonya kivonatos formában gyógyszertárakban kapható. Gyógyászati felhasználását tekintve egyik legsokoldalúbb növényünk az áfonya. Terméséből és leveléből egyaránt készíthető főzet, tea, sőt, akár még gyógyhatással bíró pálinka is.

  • Króm tartalma miatt vércukorszint csökkentő hatása van, erősíti a kapillárisok falát, javítja a látást. Fekete inzulinnak is hívják, mivel a levelében lévő myrtillin képes a cukorbetegség tüneteit csökkenteni, vagy akár megszüntetni.
  • Jó hatása miatt a visszér és az aranyér kezelésére is alkalmazzák, különösen terhesség idején, amikor ezekre a betegségekre fokozott a hajlam.
  • Kíválóan alkalmazható a farkasvakság kezelésére, mivel javítja a szem alkalmazkodó képességét a sötétben. Továbbá jótékonyan hat a szembevérzésre, a szemgyulladásra, az ér- és ideghártya gyulladásra (korioretinisz), valamint a cukorbetegségből fakadó szemérrendszeri elváltozásokra.
  • Szárított gyümölcsként használva megszünteti a hasmenést.
  • Jó hatással van a bélflórára, az emésztési zavarokra, a bélfertőzésekre és a bélgörcsökre.
  • Használható még felső légúti megbetegedésekre, epe-húgykő-problémáknál, reuma, ekcéma, vérnyomásproblémák esetén.
  • Baktériumölő hatással is rendelkezik.
  • Lassíthatja az öregedést, és segít megőrizni a szellemi frissességet.

Torma (Armoracia rusticana)

A torma (Armoracia rusticana) a káposztafélék családjába tartozó évelő kiváló, értékes gyógynövény. Őshazája Délkelet- Európa és Délnyugat-Ázsia tájai. Eredetileg gyógynövényként termesztették, ezért a gyógyászati felhasználásáról többet tudunk, mint múltjáról. Kis mennyiségű, rendszeres fogyasztását jó hatásúnak tartották TBC-re, asztmára, mirigy-, nyirok-, és májbántalmakra, vizelethajtásra, fertőtlenítésre és vértisztítóként. Francia kutatók megállapították, hogy a torma-lé serkenti az epehólyag működését és enyhíti a működéséből fakadó panaszokat. A keresztes virágú növények jótékony hatását a bennük lévő A-vitamin antioxidáns hatása jelentősen fokozza. A torma gyökerének igen magas C-vitamin tartalma van. Régi tapasztalat és gyakori népi javaslat, hogy náthás ember reszeljen tormát. A tormából felszabaduló erős illatú anyagok csillapítják, sőt meg is szüntethetik a légút gyulladt állapotát, az orrfolyást, köhögést. A torma szinigrint tartalmaz, amely egy hatékony anyag a szénanátha gyógyítására. A szinigrin segít megszüntetni a váladékozást, és fertőzésgátló tulajdonságokkal is rendelkezik. A torma hatásosan kezeli a légzőszervi betegségeket és a könnyezést és orrfolyást okozó náthát. Hurutot erősen gátló képessége természetes orrcseppé is teszi. A népgyógyászat régóta ismeri és felhasználja külsőleg reumatikus fájdalmak ellen, de az idegzsába hatásos ellenszereként is.
Népi hagyományok receptjei:

Tormaszirup: reszelt tormát mézzel kell elkeverni, majd átpréselni. Nagyon jó nyákoldó, köhögéscsillapító, hatásos köhögés, rekedtség, légcsőhurut, hörghurut esetén.
Reumára: maréknyi reszelt torát 0,5 liter pálinkába kell áztatni 1-2 hétig, majd átszűrni. Ezzel kell a fájdalmas területet kezelni.
Bedugult orr tisztítása: a mellkast borítsuk be lereszelt tormával. Csípős illó- és aroma-anyagát belélegezve tisztítja a légutakat.
Torok- és mandulagyulladás: tehéntúróba reszelt tormát kell tenni, s külső pakolásként alkalmazni.
Tormatinktúra: a reszelt tormához alkoholt kell adni, fél napig pácolni. Ezzel való borogatást ajánlanak tarkóra téve heves fejfájás esetén (vérbőséget idéz elő). Ezt a tulajdonságát kihasználva fagyás elleni lábfürdő is készül belőle. Ezt üszkösödő sebek gyógyítására is javasolják, ami fájdalmas a friss sebre, de hatékony. Azonnali enyhülést eredményez és gyorsítja a gyógyulást.

Mindezeken felül szerte a világon népszerű, széles körben alkalmazható fűszer. Használható sült húsételekhez, roston sültekhez, steakekhez, halakhoz, füstölt ételekhez. Mediterrán országokban paradicsompürével keverve használják tengeri húsok, kagylók, rákok fűszerezésére.

Gyömbér

A legrégibb és legfontosabb fűszerek egyikét, a gyömbért a trópusi Ázsiában már 3000 évvel ezelőtt is termesztették. Egyike volt az első fűszereknek, amik elérték a Földközi-tenger térségét, a IX. századra a gyömbér Európa-szerte elterjedt, igen kedvelt fűszer, melyet olyan gyakorisággal használtak, mint napjainkban a sót vagy a paprikát. Széleskörű a gyógyászati felhasználása is. 1640-ben John Parkinson gyógynövénytudós ezt írta: „A gyömbér tulajdonsága, hogy felmelegíti a gyomrot, és segíti az emésztést”. Ez az egyik legkiválóbb természetes görcsoldó (bél- vagy menstruációs görcs) és fájdalomcsillapító, csökkenti a bélgázok kialakulását, hasmenés ellen is alkalmazható. Emésztésserkentő és étvágyjavító. Fokozza az emésztőnedvek képződését, ezáltal segíti a nehéz, zsíros ételek emésztését. A gyökérben termelődő illóolaj, mely kellemes illatú és a jellegzetes ízét is adja, csökkenti a nyálkahártya irritációját és nyugtatja a gyomrot. Ennek köszönhetően a tengeribetegség okozta émelygés ellen kiváló gyógymód. Kínaiak évezredek óta használják tengeribetegség ellen. A hatóanyagok koncentrációja a héj alatt a legmagasabb, ezért hámozása csak nagyon vékonyan ajánlott, de inkább csak kefével tisztítsuk.

Gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz, ezen felül gátolja a gyulladásképző anyagok termelődését, ezért megfázásos, lázzal járó betegség kezelésénél is használhatjuk. Klinikai tesztek is bizonyítják, hogy csökkenti a fájdalmat, javítja az ízület mozgékonyságát, és elkerülhető a reggeli merevség. Jó reumás fájdalmak, izomgörcsök kezelésére. Vérkeringés fokozó, jótékonyan hat a visszerekre és a narancsbőrre. Írtja az influenzavírusokat, csökkenti a lázat, de melegíti a lázas testet, javítja az immunrendszer ellenálló képességét,.

Kínai orvosok szerint jó fogfájás, hidegrázás, orrdugulás, orr- és homloküreg gyulladás, köhögés, sebek, zúzódások gyógyítására. Frissíti a fáradt szervezetet, idegkimerültség esetén is alkalmazható. A hagyomány szerint a gyömbérolaj felhevíti a félénk, szomorú természetűeket, rózsával és korianderrel együtt az egyik leghatékonyabb afrodiziákum. Mikor a rómaiak ezt felfedezték, boraikat fűszerezték vele. Mindezeken felül csökkenti a koleszterin szintet és a vérnyomást. Megelőzhető vele a szívinfarktust kiváltó belső vérrögképződés, a gyömbér a leghatásosabb növényi véralvadásgátló.

Mustár

A mustárt évezredek óta ismerik és sokoldalúan használják. Neve a latin mustum ardens kifejezésből származik, ami égő mustot jelent. Az i.sz. I. században Plinius 40 mustáralapú gyógyszert sorolt fel. A középkori Európában azon kevés fűszerek egyike volt, amit a közemberek is megengedhettek maguknak. Hánytató hatása van, továbbá vizelethajtó és serkentőszer. Vitamin tartalma miatt jótékonyan hat a hajra, körömre és a bőrre is. Pattanásokra is gyógyítóan hat. A mustár többféle étel, saláták, hidegkonyhai készítmények, húsok ízesítésére alkalmas. Készülhet vele sokféle mártás, a tartártól a vadasig, pác, szósz. Jól ellensúlyozza egyes húsok és halak sós ízét, könnyen emészthetővé teszi a zsíros falatokat. Savanyúságokhoz is használható. Külföldön gyártott mustárok: dijoni, bordeaux-i, angol, német, amerikai, Champagne, vörös, mézes…

Fahéj

A fahéj nagyon egészséges, a népi gyógyászatban, aromaterápiában is alkalmazzák. Emellett húsokhoz, süteményekhez adva kiváló fűszer. Kellemesen édes aromája finom, mégis intenzív. Íze jól meghatározható, illatos és meleg, kissé csípős. Egyike az első fűszereknek, amelyeket a XV-XVI. századi expedíciók során felleltek. A valódi fahéj Srí Lankán őshonos. A babérfélék családjába tartozó fa szárított kérge. Utalások vannak rá a Bibliában, vagyis már akkor is ismerték és a régi Egyiptomban is használták. A portugálok ezért a fűszerért foglalták el Srí Lankát, amíg a hollandok 1636-ban ki nem űzték őket. A hollandok kezdték el a korábban vadon termő és összegyűjtött fahéj termesztését. Az árakat a felesleges készletek elégetésével tartották magasan. A kereskedelmi monopólium 1796-ban szűnt meg, amikor az Angol Kelet-indiai Társaság vette át az irányítást.

A kéreg antibakteriális, összehúzó, szélhajtó, görcsoldó és hányáscsillapító. Az illóolaj pedig antibakteriális, antivirális és antifungális hatású. Segíti az emésztést, ezért enyhíti az emésztési zavarokat, a kólikát, a hányingert és a bélszelek túlzott távozását. Teakeverékként segíti az étvágy és emésztés javulását, erősíti a gyomrot, javítja a szájüreg gyulladásos folyamatainak (fogíny- és szájnyálkahártya) gyógyulását. Egyéb kedvező tulajdonsága, hogy a benne lévő tannin miatt megállítja a vérzést és a hasmenést. Ellazítja a méhet, ezért csökkenti a menstruációs panaszokat. Fokozza a libidót és a szexuális teljesítményt is. Fokozza az inzulin hatékonyságát, javítja a glükóz toleranciát, húszszorosára növeli a cukoranyagcsere folyamatát. Megelőzi a vércukorszint ingadozását azáltal, hogy lassítja a gyomor kiürülését. Ettől kevesebb ételbevitelre van szüksége a szervezetnek. Továbbá növeli az inzulin és az antioxidánsok hatékonyságát. Egyes kutatók azt a tényt sem tartják kizártnak, hogy a fahéj inzulinhelyettesítőként is szerepet játszhat a II. típusú diabétesz kezelésében. Sokkal egészségesebb és háromszor magasabb tápértékű lehetne étrendünk, ha több gyógy- és fűszernövényt használnánk. Emésztőrendszeri panaszok (étvágytalanság, puffadás stb.) kezelésében aromás- és gyomorerősítő, valamint szélhajtó-görcsoldó kivonatok hatóanyagaként hasznosítják. Segíti az emésztést.
Öblögetés: jó összehúzó hatású, légúti fertőzéseknél vírus ellenes hatású
Fogínyvérzésre: 2 dl langyos vízbe 1 csepp fahéj, 1-2 csepp menta. Nagyon jó bele még 1 csepp kakukkfű, de annak ízét és illatát nem mindenki szereti. Öblögetés előtt nagyon alaposan keverjük össze. Ez a keverék gargarizáláshoz is jó torokfájás vagy rekedtség esetén.
Inhalálás: Oldja a légúti görcsöket, ezért köhögésre, nehéz légzésre jó hatással van. Illata idegerősítő.
Párologtatás aromalámpával. Meghűlés esetén gyulladás gátló szer. Légúti megbetegedéseknél és megelőzésre inhaláláshoz kitűnően alkalmas: 2-3 csepp ánizs, 3-4 csepp eukaliptusz, 3-4 csepp menta, 4-5 csepp narancs, 2-3 csepp szantálfa és 1-2 csepp fahéj. Legyengült, depressziós állapotok esetén hangulatjavító, továbbá roboráló hatású készítmények összetevőjeként is felhasználják.
Nyugtató keverékben: 1 csepp bazsalikom, 2 csepp citromfű, 1 csepp fahéj, 2 csepp geránium, 2 csepp jázmin, 3-4 csepp narancs vagy mandarin párologtatni, (fürdőbe vagy masszázshoz is alkalmazható).
Meghüléses megbetegedés esetén, krém formájában a légutak tisztításához, gyerekeknek: 10 ml jól felszívódó krémbe 2 csepp ánizs, 1 csepp eukaliptusz, 1 csepp fahéj, 1 csepp menta, a mellkast és a hátat bekenni vele éjszakára. Izom- és ízületi mozgásszervi problémáknál masszázs krémbe, vagy olajba a vérellátást javító hatása van, vérbőséget okoz a bőrben. Keveset használjunk, mert csípheti a bőrt és kipirosodhat tőle. Fürdő készítésénél is oldjuk fel jól a tejben.
Fürdő: megfázás ellen, frissítő hatású, ha 1 kád vízhez legfeljebb 5 csepp, gyermekeknek legfeljebb 1 csepp, evőkanálnyi mézben, tejben vagy tejszínben elkevert fahéj illóolajat teszünk. Orvosi javaslattal hüvely-, húgyúti- és lázzal járó trópusi fertőzések kezelésénél antimikrobiális hatású.

A fahéjkéreg illóolaj nem toxikus, közepesen irritálja a nyálkahártyát, erősen érzékenyítő! Nem alkalmazható 5 éves kor alatti gyermekeknél, várandóság idején, valamint fahéj- és/vagy perubalzsam allergia esetén! Hosszan tartó használata érzékeny bőr esetén bőrpír kialakulását okozhatja!

Kedves Vásárlóink!

2024 december 18- 2025 január 05-ig

stúdiónk zárva tart.

A december 16-ig leadott rendeléseket tudjuk még idén teljesíteni.