Cikkek

Inzulinrezisztencia étrend

Az inzulinrezisztencia egyik oka – a sok közül – a szövetekben, sejtekben jelenlevő gyulladás. Ezt a gyulladást részben, bizonyos ételcsoportok tartják fenn és ez a gyulladás folyamatosan terheli az immunrendszert. A paleó étrend – elméletileg – tehermentesíti az immunrendszert, mert kihagyja azokat az ételeket, amik krónikus bélnyálkahártya gyulladást és következményes sejt és szöveti szintű gyulladást okoznak a testben. Ez a gyulladás sok különböző betegség közös alapja: inzulinrezisztencia, PCOS, endometriózis, meddőség kialakulását is RÉSZBEN ez okozza. A szöveti szintű gyulladás “utánpótláshiánya” miatt lesz már napok alatt mindenki jobban és ez magyarázza a sok csodával határos gyógyulást is. A sejt és szöveti szintű gyulladás megszűnésével az inzulinrezisztencia, PCOS, endometriózis és meddőség betegségéből a test elkezdi regenerálni önmagát.

Inzulinrezisztencia esetében a vércukorszint minden étkezés után (általában) 1-4 órával a normális szint alá csökken, ami károsítja a szervezet (sejtek-szövetek-szervek) működését. Ezt a vércukor leesést kell kivédeni a 3 óránkénti, azaz 5+1 étkezéssel.

Hány órakor kell reggelizni?

7 órakor, illetve lehet ennél korábban, de legkésőbb 8 óráig meg kell reggelizni az inzulinrezisztencia étrend szerint.

Miért kell naponta általában 160g szénhidrátot (CH) megenni?

  • Ha 160g CH-nál (illetve a személyre szabottan előírtnál) kevesebbet eszik, akkor a vércukor nem tart ki a következő étkezésig, hanem a normális szint alá csökken (hipoglikémia).
  • Ha 160g CH-nál többet eszik, akkor a vércukorszint a normál felső határ fölé emelkedik (hiperglikémia), ami után törvényszerűen a megemelkedő inzulinszint miatt a vércukor a normál alsó határ alá fog csökkenni (hipoglikémia). Az emelkedett és csökkent vércukorszint, valamint az emelkedett inzulinszint károsítja a sejtek-szövetek-szervek-szervezet működését.

Melyik étkezéskor hány g CH-ot kell megenni, és milyen arányban legyenek a gyors és a lassú felszívódású szénhidrátok?

  • reggeli 7-8 óra: 30g CH (lassú)
  • tízórai 9-10 óra: 20g CH (fele gyors, fele lassú: 10g-10g)
  • ebéd 12-14 óra: 40-50g CH (fele lassú, fele gyors: 25g-25g)
  • uzsonna 16-17 óra: 20g CH (gyors)
  • vacsora 19-20 óra: 30g CH (lassú)
  • utóvacsora 21-22 óra: 10g CH (lassú)

Miért nem mindegy, hogy mikor eszünk gyors, vagy lassú felszívódású szénhidrátokat?

A szervezet inzulinérzékenysége a nap folyamán változik. Reggel és este rossz, ezért ekkor tehermentesítenünk kell és csak lassú felszívódású szénhidrátokat szabad enni. Ezzel megakadályozzuk a gyors és nagy vércukor-, és inzulinszint emelkedést. A többi napszakban jobb az inzulinreceptorok érzékenysége, ekkor lehet gyors felszívódású szénhidrátot is fogyasztani.

  • Ha reggel étlen-szomjan fel sem kel az ágyából, a vércukra egyéb hormonális hatások miatt akkor is megemelkedik, ezért ne emeljük tovább a vércukorszintet gyors felszívódású CH-ok fogyasztásával.
  • Ha este gyors CH-t eszik, éjjel vércukorleesése lesz, ami hosszú távon károsítja a test (sejtek-szövetek-szervek) működését.
  • A gyors CH-ok helyett lehet lassút fogyasztani, de a lassú CH-ok helyett tilos gyorsat!

Mitől gyors / lassú egy CH felszívódása?

  • két dologra figyeljen: az étel cukros, vagy nem cukros, illetve  feldolgozott, vagy feldolgozatlan
  • : ha egy nyers karalábét elrágcsál, az lassú CH, ha karalábé krémlevest készít belőle, az már gyors CH
  • : a nyers paradicsom lassú CH, a paradicsomlé gyors CH
  • : az alma eleve gyors CH, az almalé ultragyors CH

Mik a lassú felszívódású CH-k?

  • az összes nyers zöldség
  • teljes kiőrlésű lisztek és a belőlük készített pékáruk
  • paleó lisztek közül az alacsony CH tartalmúak (szezám, mandula, tökmag, stb)

Mik a gyors felszívódású CH-k?

  • minden, ami bármilyen cukrot tartalmaz: répacukor, barnacukor, nádcukor, kókuszcukor, méz, cukros üdítők, cukros tea / kávé
  • minden, ami gyümölcscukrot (fruktóz) tartalmaz: gyümölcs, gyümölcslé, aszalt gyümölcs, lekvár, kompót, házi gyümölcsszörp
  • minden, ami pépesített, pürésített, levesített
  • nem teljes kiőrlésű lisztek
  • paleó lisztek közül a nagy CH tartalmúak (kókusz-, gesztenyeliszt)

A gyors felszívódású CH-ok közül melyek vannak tiltólistán?

  • minden, ami bármilyen cukrot tartalmaz (kivéve nyers gyümölcsök)
  • finomított fehér lisztből készült ételek

Mi történik, ha valaki nem számolja a CH grammokat és nem tartja az étrendet?

  • Folyamatosan és romló tendenciával magas lesz az inzulinszintje, a vércukra hol túl magas, hol túl alacsony lesz.
  • Minden testi, érzelmi és intellektuális képessége leromlik: egyre szétszórtabb, dilisebb, butább és fáradtabb lesz, nehezen tolerálható önmaga és a környezete számára.
  • Nagyobb valószínűséggel és hamarabb lesz cukorbeteg.
  • Ráadásul a magas inzulinszint kedvez a daganatos betegségek kialakulásának és az érelmeszesedés kialakulását is felgyorsítja.

Mivel tehermentesítődnek az inzulinreceptorok?

  • a nagy vércukor emelkedést okozó enni-innivalók elhagyásával
  • a kevésbé vércukoremelő, de erősen inzulinszint emelő enni-innivalók elhagyásával

INZULINREZISZTENCIA ESETÉN MIÉRT KELL A MÁJAT TEHERMENTESÍTENI?

A stressz rontja a máj méregtelenítését. ezért ma szinte mindenkinek terhelt a mája. Az inzulinrezisztencia a májat egyébként is kedvezőtlenül megváltoztatja (zsírmáj), vagyis inzulinrezisztencia esetén kétszer annyira terhelt a máj. A máj tehermentesítésével az egész test, mint rendszer tehermentesítődik, ezért sokat javul az inzulinrezisztencia, valamint minden egyéb panasz, betegség. Amint a teste jobban működik, úgy érzelmileg és szellemileg is többet tud megélni önmagából és a világból. A máj tehermentesítő étrend minden felnőttnek való, egészségtől, betegségtől függetlenül.

Manapság, néhány évente – sokszor egymásnak ellentmondó – új diétás őrület söpör végig a Földön. Ember legyen a talpán, aki állja a sarat a nagy reklám-nyomatékkal érkező kampányok áradatában. Kell egy biztos támpont, ami alapján ezután saját maga el tudja dönteni, hogy mi a helyes és a helytelen. Ezt az iránytűt nem a nyugati orvoslás szerv/betegség-orientált és szuper-specializált tudása adja a kezébe. A nyugati orvoslás egyelőre nem ismeri a máj tehermentesítés eredményességét inzulinrezisztencia esetén.
A holisztikus orvoslás nem szerveket, hanem működéseket vizsgál. Aki józanul elgondolkodik azon, hogy vajon mi lehet az a váz, amire bármilyen étrend felépíthető (nem csak inzulinrezisztencia esetén), annak csak meg kell figyelnie a természet aktív-passzív működési ritmusát. Az ember természeti lény, csak a civilizáció ezt elfeledteti. Az emberi test ritmusa a természet ritmusára hangolt, aki e szerint “üzemelteti” a testét, azt az jól fogja szolgálni. Aki a természetnél sokkal okosabbnak tartja magát és a saját feje után megy, az önmaga ellen dolgozik. Ez a tudás a hagyományos kínai orvoslásból érkezett, megbízható iránytűként szolgál.

MIK AZ ALAPELVEK?

Inzulinrezisztencia ide-vagy oda, a napnak stabilan van egy aktív szakasza és egy passzív szakasza. Az aktív szakasz a reggelitől ebédig bezárólag tart, a passzív szakasz uzsonnaidőtől másnap hajnalig. Az aktív szakaszban kell megterhelni az emésztőrendszerünket, a passzív szakaszban pedig békén hagyni, hogy regenerálódni tudjon. A passzív szakaszban tehermentesítődik a máj. Ilyen egyszerű.

A képen a kínai szervórát látja, ami egy energiakerék. Ábrázolja az emberi test 12 fő energiapályáját (meridiánok). Egy adott meridián jó működtetése a hozzátartozó szerv jó működését okozza. Minden meridiánnak a nap folyamán van egy kétórás maximuma, amikor a természettől kap egy energialöketet a működéséhez. Az okos ember, mint a jó hullámlovas, kihasználja ezt a természet adta hullámot. Az inzulinrezisztencia pedig okosságra és hosszú távú tervezésre sarkallja az embert.

MELYIK A KÉT LEGFONTOSABB IDŐSZAK?

  • Reggel 7-9 óráig van a gyomor meridián működési maximuma, ekkor kell megreggelizni. Ekkor indítjuk be az emésztést, ekkor fűtjük fel a testünket. Ezzel meglökjük az energiakereket, felgyorsítjuk az energiaáramlást, a test aktivizálódását. Tehát, ha reggel 7 és 9 óra között reggelizik, akkor a természet adta energiát használja az emésztés beindításához, ha ennél később, akkor a saját teste energiáját pazarolja erre. Az inzulinrezisztencia egyébként is fáradt emberré teszi az elszenvedőjét, tehát ne pazaroljon, hanem spóroljon az erejével!
  • Éjjel 1-3 óráig van a máj meridián működési maximuma, ekkor történik a méregtelenítés maradéka. Amennyiben rendszeresen bevacsorázó típus, akkor minden nap extrém megterhelődik a mája, nem tud a méregtelenítés hiánytalanul megtörténni, belassul az energiakerék forgása, lelassul a test energiaáramlása, romlik az egész test működése és az inzulinrezisztencia is. Vacsorára fogyasszon üres kalóriákat tartalmazó ételeket, ezzel tehermentesíti a máj munkáját, és ezzel a tehermentesítéssel húz egyet az energiakeréken, felgyorsítja az energiaáramlást, javítja a szervek működését.

AKTÍV SZAKASZ:

A felszálló, aktív szakaszban, vagyis reggelire, tízóraira és ebédre magas szénhidráttartamú zöldségekkel, fehérje-, zsír-, olajdús és meleg ételekkel, italokkal aktivizáljuk, fűtsük, gyorsítsuk és terheljük az emésztőrendszerünket. Ekkor töltjük fel aznapra energiával a testünket, az ebből gazdálkodik a nap folyamán. Ezért a nap legfontosabb és legtartalmasabb étkezése a reggeli, aki ezt kihagyja, az maga ellen „dolgozik”. Tilos nem reggelizni! Úgy reggelizzen, mintha kaszálni menne. Ezt nem mennyiségileg, hanem minőségileg értem. Emellett érdemes egyszer s mindenkorra az emlékezetünkbe vésni, hogy amit reggel megeszünk, azt estig elégeti a testünk, és amit este megeszünk, azt reggelig elraktározza, ráadásul ZSÍR formájában! Az aktív szakaszban ne együnk-igyunk hideget, mert az a gyorsítás helyett lassít. Bátran fogyasszunk fűtő típusú fűszereket is (fahéj, gyömbér, szegfűszeg, bors, erős paprika). A fázékonyak a nap passzív szakaszában is fűtsék magukat étellel-itallal, fűszerrel. Ebédre kötelező a főtt étel, a fűtésszezontól kezdve a meleg leves is! (A hivatalos diétás oktatás inzulinrezisztencia esetén tiltja a zsír- és olajdús ételeket.)

PASSZÍV SZAKASZ:

A nap passzív, leszálló periódusában (ebéd utántól másnap reggelig) a testünk is nyugalmi, regeneráló időszakaszában van – szeretne lenni -, ezért ne terheljük nehéz ételekkel. Ha olaj/zsír-, és fehérjedús a reggelije és az ebédje, akkor nem lesz éhes délután és este, így gond nélkül tudja tartani a test regenerálódását segítő, tehermentesítő uzsonnát és vacsorát. Uzsonnára 20 dkg-nál nem több gyümölcsöt, sovány fehérjével kiegészítve. Vacsorára nyuszi-kaja: zöldség – nyersen, párolva, főzve, grillezve, de olaj nélkül. Ízesítésre használjon fűszereket, citromot, ecetet. Ne tegyen rá olajat, sajtot, sonkát, ezek esti fogyasztása megterheli a máj méregtelenítést, lehetetlenné teszi a hatékony regenerálódást. Tehát a vacsora alacsony szénhidráttartalmú zöldségekből álljon. Ha mégis éhes maradt, úgy sovány fehérjét ehet (kaviár, tonhal sós lében, csirkemell, pulykamell), de következő nap inkább az aktív szakaszban egyen többet és fehérje az uzsonnában legyen.

IMMUNRENDSZER TEHERMENTESÍTÉSE

Az inzulinrezisztencia egyik oka – a sok közül – a szövetekben, sejtekben jelenlevő gyulladás. Ezt a gyulladást részben, bizonyos ételcsoportok tartják fenn és ez a gyulladás folyamatosan terheli az immunrendszert. A paleó étrend – elméletileg – tehermentesíti az immunrendszert, mert kihagyja azokat az ételeket, amik krónikus bélnyálkahártya gyulladást és következményes sejt és szöveti szintű gyulladást okoznak a testben. Ez a gyulladás sok különböző betegség közös alapja: inzulinrezisztencia, PCOS, endometriózis, meddőség kialakulását is RÉSZBEN ez okozza. A szöveti szintű gyulladás “utánpótláshiánya” miatt lesz már napok alatt mindenki jobban és ez magyarázza a sok csodával határos gyógyulást is. A sejt és szöveti szintű gyulladás megszűnésével az inzulinrezisztencia, PCOS, endometriózis és meddőség betegségéből a test elkezdi regenerálni önmagát.

IMMUNRENDSZER TEHERMENTESÍTÉS: INZULINREZISZTENCIA ÉS PALEÓ

A diabetológusok általában nagy ellenszenvvel nézik a paleót, mert:

  • A paleósok körében elterjedt az a téves nézet, hogy inzulinrezisztencia esetén felesleges számolni a CH grammokat. Figyelem: továbbra is 3 óránként kell étkezni és továbbra is számolni kell a bevitt CH grammokat! Ez az inzulinrezisztencia étrend alapja.
  • Terjed a káros tévhit, a ketogén étrend. Tessék megjegyezni, hogy inzulinrezisztencia betegségben a szénhidrát anyagcsere – ritka kivételtől eltekintve – alkalmatlan a ketogén (magas zsír és alacsony szénhidrát tartalmú) étrendre!

GÓRCSŐ ALATT: INZULINREZISZTENCIA ÉS PALEÓ

Ennél sokkal komolyabb problémát okozott, hogy a paleó mellett ugyan sok inzulinrezisztencia meggyógyult, de többen visszaestek a betegségükbe. Ez sok kérdés megválaszolását kényszerítette ki. Ezek esszenciáját olvashatja most.

MI OKOZHATJA A PALEÓ ÉTREND MELLETTI VISSZAROMLÁST?

A visszaromlás okára az összegyűlt ételintolerancia tesztek eredményei adták meg a választ. A korábban kis, de a paleó mellett nagy mennyiségben fogyasztott ételféleségek ugyanolyan gyulladást idézhetnek elő a szervezetben, mint a tiltólistás ételek fogyasztása!

MI AZ ÉTELINTOLERANCIA TESZTEK TANULSÁGA?

Az ételintolerancia teszt egy dinamikusan változó vizsgálat, az utolsó kb. 3 hónap eredményét mutatja. Választ ad arra, hogy aktuálisan milyen ételek okoznak gyulladást a szervezetben.

Függetlenül attól, hogy valaki most kezdi a paleót, vagy már egy ideje tartja, SZINTE mindenkinél gyulladáskeltőnek mutatkoznak a glutén tartalmú gabonák, a tejtermékek és az olajos magvak.

Az egy ideje már paleózók körében az olajos magvak a korábbinál még nagyobb mértékű gyulladást okoznak, valamint újonnan megjelent a tojásfehérje, mint gyulladáskeltő étel.

A kukoricakeményítő és krumplikeményítő REJTETT és folyamatos fogyasztására utal ezen ételekre adott szintén gyulladáskeltő érték.

MIT TEGYEN, MIT EGYEN?

Az étrendet ételintolerancia vizsgálat alapján érdemes szűkíteni. Ingoványos területen járunk, hiszen sokan nem fogadják el sem a vérből készült food detective tesztet, sem a biorezonanciás vizsgálat eredményét, ennek ellenére a gyakorlatban mégis mindkettő eredményesen használható.  A food detective teszt 40-50 ezer Ft-ba kerül, a biorezonanciás ételérzékenység  vizsgálatunk 6 ezer Ft.  A mérést 3-6 hónap múlva érdemes kontrollálni.

MIT TEGYEN, HA NEM TUD ENNYIT ÁLDOZNI A VIZSGÁLATRA?

Hagyja ki a gluténtartalmú gabonából készült ételeket (búza, rozs, árpa, zab) és az összes tejterméket. Ne fogyasszon krumplit, kukoricát, mert az rejtetten, szinte minden élelmiszer ipari termékben benne van, így folyamatosan terheli a szervezetét. Csak kevés olajos magvat fogyasszon és semmiképpen ne egyen minden nap paleó pékárut. Az étrendjében ne favorizáljon egyféle alapanyagot se, még a fűszerből se, hanem sűrűn váltogassa azokat, hiszen az ételintolerancia és a következményes gyulladás bizonyos elfogyasztott mennyiség után jelentkezik. Ez nem vonatkozik a gluténtartalmú gabonákra és a tejtermékekre, mert azok még a szigorú diéta ellenére is általában tartósan intoleranciát mutatnak.

Forrás: http://inzulinrezisztencia.5mp.eu/web.php?a=inzulinrezisztencia&o=aBfTPxn0zs

Kedves Vásárlóink!

2024 december 18- 2025 január 05-ig

stúdiónk zárva tart.

A december 16-ig leadott rendeléseket tudjuk még idén teljesíteni.