„Milyen kockázata van a tejtermékek fogyasztására buzdító ajánlásoknak és kereskedelmi marketingnek gyermekeink és a felnőtt lakosság egészsége szempontjából? Az utóbbi időszakban megfogalmazódott bennem annak a szükségessége, hogy újra beszéljünk a tejről! Betegeim visszajelzései alapján az tűnik ki, hogy minimális mennyiségű tejfehérje illetve tejcukor is komoly problémákat okozhat szervezetünkben! Arról már nem is beszélve, hogy bármilyen tejtermék fogyasztása csecsemőkorban komoly későbbi kockázatot jelent a gyerekek egészségére!” (Szendi Gábor)
Ebbe a kategóriába tartozik a tápszerek használata is! Még abban az esetben sem jó az anyatejet tápszerre cserélni, amikor módosított tejfehérje van a tápszerekben! Döntően a glutén és tejfehérje valamint laktóz hatására a kialakuló Áteresztő Bél Szindróma (ÁBSZ) sok betegség kórokának alapja.
A legtöbb ember és kollégák is első kérdésként fogalmazzák meg, mivel kell és lehet pótolni a tej miatt kieső kalcium szükségletünket? Erre sokféle képen lehet válaszolni, ha röviden és tényre törően válaszolok, akkor csak annyit mondok sehogyan! Lássuk részleteiben mi a helyzet a kalciumszükséglettel és a tej hasznosságával a kalcium szempontjából?
Az első tény, ami elgondolkodtató , az anyatej és tehéntej kalcium tartalma közötti egészen nagynak számító különbség! Tudjuk, hogy az anyatej kiválóan tud alkalmazkodni a kívánt igényekhez! Ennek megfelelően kalcium tartalma is változik általában 300-420 mg literenként! Ehhez képest a tehéntej kalcium tartalma 1200 és 1390 mg között van literenként! Nem szükséges különösebb bizonyíték a tekintetben hogy a csecsemő számára legalkalmasabb tápanyag az anyatej, ami harmad -negyed annyi kalciumot tartalmaz, mint az tehéntej!
Az evolúciós orvostudomány szempontjából érdekes lehet megvizsgálni a nemzeti eltéréseket, a kalcium fogyasztás mértékét! Vannak égészen kirívó példák is, mint például a tajvaniak vagy a ghánaiak! Az ő kalciumfogyasztásuk 20 mg/ nap alatt van! Ugyanekkor semmilyen csontritkulásból adódó betegségeik nincsenek, fogaik semmivel sem rosszabbak, mint a magyaroké például. A mi átlag kalciumfogyasztásunk viszont 800-1400 mg között van! De elég lenne, mondjuk a brazilokat, argentinokat vagy a spanyolokat vizsgálnunk ahol, szintén negyed harmad annyi kalciumot fogyasztanak, mint mi! Ennek ellenére náluk sem jelent gondod az alacsony kalcium bevitel!
Ha alaposan szemléljük az orvosi vizsgálatokból és kutatásokból származó eredményeket, teljesen nyilvánvalóvá válik, hogy még nem igazoltak alacsony kalcium bevitelből származó hiányállapotokat, vagyis nem írtak le táplálkozásból fakadó kóros kalcium hiányt!
Ha mégis tényként kezeljük a kalcium bevitel 1000 mg/nap körül való ajánlását akkor még mindig vannak olyan faktorok, amelyek megkérdőjelezik a tej szükségességét! A kalcium felszívódáshoz foszfor is kell, ami alig van a tejben, a D vitamin szerepéről illetve a mozgáshiány csontvesztést okozó hatásáról már nem is beszélve!
A paleolit táplálkozás képes a szükséges kalcium bevitelt biztosítani, mindenféle pótlás nélkül!
Teljesen biztonsággal kijelenthető, hogy a tej haszontalannak bizonyul a kalcium bevitele szempontjából. Vagyis nem kell tejet innunk annak érdekében, hogy szervezetünk kalcium ellátása tökéletes legyen! Élesen szakítanunk kell azzal a felfogásunkkal és rögzült tévhitünkkel, hogy a tej segít a csontritkulás miatt fontos kalcium megszerzésében és egészségünk megőrzésében! A nem megfelelő formában pótolt kalcium bizonyíthatóan epe és vesekövességet tud okozni!
A tejjel kapcsolatban rendkívül sok kritika fogalmazódott meg már a 70 es 80 as években, de a kereskedelmi érdekek ez idáig erősebbeknek bizonyulnak! Meglehetősen sok tanulmány és orvostudományi vizsgálat bizonyította, hogy a tejtermékek fogyasztása kárt okoz, betegség kóroktanát magyarázza és csecsemő illetve gyermekkorban kifejezett veszélyt jelentenek a szervezetre. A paleolit orvoslás során szerzett gyakorlati tapasztalataink tökéletesen igazolják Szendi Gábor következtetését: ” A tej emberi fogyasztásra alkalmatlan folyadék” . A betegek követése során szerzett megfigyeléseink és visszajelzéseink azt is alátámasztják, hogy bizonyos esetekben, főleg autoimmun betegségek esetén a tejfehérje fogyasztás már minimális mennyiségben is a betegség újbóli fellángolásához, vagy időleges rosszabbodásához vezethet! Mielőtt sorra venném, azokat a betegségeket ahol a tejnek komoly kóroki szerepe van, nem árt megemlékeznünk a tejbe bekerülő egyéb anyagokról is! Észak- Amerikai vizsgálatok már évtizedekkel ezelőtt vizsgálták a tej minőségét és aggályosnak találták a benne felhalmozott idegen anyagok jelenlétét. Melyek a leginkább problémás anyagok:
- Legalább 5 féle baktériumot lehet az átlag tejekben kimutatni, melyeket teljesen nem pusztít el a pasztörizálás! Ezek a kórokozók, sok esetben okozhatnak fertőzést!
2. Progeszteron tartalmuk a tejeknek attól függ, a tejet adó tehenek milyen arányban vemhesek. Az arány általában 80-85 %. A progeszteron bejutva az emberi szervezetbe, androgénekké alakul, melyeknek nagy szerepe van az aknék kialakulásában!
3. a tej sok alkalommal tartalmazhat rovarirtó szereket és más mezőgazdasági mérgeket!
4. nagyon gyakran találhatóak a tejben gyógyszermaradványok: penicillin, nyugtatók, növekedési hormon (kívülről bevitt)
5. a marha saját növekedési faktorainak és az inzulinszerű növekedési faktornak rendkívül magas a szintje a tehéntejben
6. egyes vizsgálatok szerint a szarvasmarha leukémiát okozó vírus a tejjel az emberbe kerülve szintén kiválthat leukémiát
Szeretném két nagyon komoly probléma jelenlétére felhívni a figyelmet! Az egyik a csecsemő tápszerek használata, mely oly mértékben elharapózott, hogy szinte minden újszülöttet és csecsemőt fenyeget! Annál is inkább, mert azt gondoljuk a korszerű tápszerek, biztonságosak! Sajnos az a tapasztalatom, hogy a tehéntejből készült bármilyen mesterséges eljárással készült tápszer okozhat és okoz is betegségeket. Sok vizsgálat készült ezzel kapcsolatban, de az előre lépés nagyon problémásnak tűnik. Ennek két nagyon konkrét oka van: a kórházakban nagyon gyakran az anya tudta nélkül már nagyon korán, gyakorlatilag az első 24 órában kap a gyermek valamilyen tehéntej tartalmú tápszert
egyre több nővel hitetik el, hogy sok olyan eset van, amikor nem tudja szoptatni a kicsit, így hozzátáplálást kell használni a normális súlygyarapodás elérése miatt
Ez utóbbi felmentést ad sok esetben az anyának a szoptatás megszakításakor. Bár természetesen vannak olyan helyzetek, amikor nem tud az anya szoptatni, de ezek rendkívül ritkák! Alig egy-két eset! Az anya vagy a gyermek súlyos betegség miatt elszakad egymástól, a mell anatómiai rendellenességei, az újszülött genetikai rendellenességei, némely eset mikor pszichés akadálya van a szoptatásnak! Ezeken kívül nincs igazi akadálya a szoptatásnak! A kifejlődött terhesség és a szülés az esetek 95% ában biztosítja a megfelelő lehetőséget a szoptatásra! Ezzel szemben saját körzetemben, ami ugyan nem reprezentatív, de átlagnak tekinthető, valójában az anyák alig 30-40 % a szoptat rendszerese, és mindössze 18 % uk a csecsemő egy éves koráig! A többség szinte az első héten elkezdi a hozzátáplálást, melynek aztán komoly következményei lesznek: folyamatos hasfájás, puffadás, gyakori hányás, illetve székrekedés, vagy éppen bűzös híg széklet, már nagyon korán akár az első héten megjelenhetnek az atopiás jelek, ekcema és bőrgyulladások képében és nem ritkán már ekkor halmozódnak a felső légúti betegségek, korán számolhatunk vérszegénység kialakulásával, szinte már abban az időszakban, amikor átvezetik a csecsemőt a tápszerről a pépes tejalapú étkezésre.
Ennek érdekében alapvető változásra van szükség Magyarországon! Nem csak beszélni kell a szoptatás fontosságáról, mert az hatástalan maradt! A gyakorlatban is tudni kell megtanítani az anyákat, miként lehet és kell szoptatni, milyen praktikák léteznek a szoptatás egy éves korig való kitolására. És főleg miért nem jó a tehéntej alapú hozzátáplálás!
Legalább olyan komoly veszélyeket rejt a tejtermékek fogyasztása kisgyermek és felnőtt korban, mint csecsemőkorban!
Már évtizedekkel ezelőtt gyermekgyógyászok jelezték és vizsgálatokkal bizonyították, hogy tejtermékek fogyasztása esetén jelentősen emelkedik a felső légúti betegségek száma, különösen Streptococcus baktériumok által okozott fertőzéseké.
Tejtermékek fogyasztása ekcémát, bőrgyulladásokat okoz, megjelennek az aknék bizonyos életkorban. A gyermekkori székrekedések jelentős részéért a tejtermékek okolhatóak. Szignifikáns mértékben emelkedik tejfogyasztás hatására a vastagbél gyulladások aránya, bélvérzést és vashiányt okozhat a tejtermékek fogyasztása, egyértelműen növekedik az 1-es típusú cukorbetegek aránya, összefüggések mutathatóak ki a szürke hályog kialakulása és a tejfogyasztás között, jelentős szerepe van a szív és érrendszeri betegségek kialakulásában, összefüggések mutathatóak ki az autoimmun betegségek és a tejfogyasztás között, a gyermekek hyperaktivitása jelentősen növekedik tejtermékek fogyasztása során, Észak-Amerikai kutatások egyértelmű összefüggéseket vélnek felfedezni a sclerosis multiplex és a tejfehérjék megbetegítő hatása között, a tejben lévő növekedési faktorok fogyasztása igazolhatóan növeli a mell a prosztata és petefészek rák kockázatát. Egyértelműen több az allergia, asztma a tejtermékeket fogyasztók között. Önmagában bármely faktor a fent említettek közül elég indok lehetne a vészharang megkongatására! Ennek ellenére gyakorlatilag semmi nem történik, sem az ajánlások újrafogalmazása, sem a korrekt felvilágosítás területén.
Szükségessé vált hangsúlyozni, hogy az anyatejes szoptatásnak egy éves korig nincs egészséges alternatívája! A tejtermékek és a belőlük készített tápszerek egészségügyi kockázatot jelentenek. Ez a fajta kockázat természetesen gyermek és felnőtt korban is megmarad. Sok minden más faktor is közrejátszik, de a tejfogyasztás nem egészséges, és részben neki köszönhetően egyre korábban jelennek meg az eddig csak fiatal felnőttkorra vagy a negyvenes éveink utánra jellemző civilizációs betegségek! A tejtermékeket nélkülöző paleolit étrend a szoptatás befejezése után, úgy tűnik, védelmet jelenthet gyermekeink betegségeinek egy jelentős része ellen!
Forrás: http://www.tenyek-tevhitek.hu/tejtermekek_fogyasztasanak_kockazatai.htm